Toertochten Rijsbergen

 

Vandaag 19 juni was weer de dag aangebroken om naar de jaarlijkse Steyr club toertocht te vertrekken, in de voormiddag werden 2 trekkers geladen op een vrachtwagen doordat Danny op de valreep toch terug zijn rijbewijs had kunnen vernieuwen. Om 13h zijn we dan vertrokken om niet in de file te staan in Antwerpen, doch door een accident was er over de ganse ring file op de ring rond Antwerpen. Eens in Rijsbergen aangekomen bleek dat er nog  5 dappere meetjeslanders reeds toegekomen waren. Zij waren om 6h smorgens vertrokken en hadden blijkbaar geen tumult gehad op weg naar hier. Tijdens het afladen kwamen ook Luc en Martine aan zo was ons bendeke compleet. Door enkele communicatie problemen bleken we daar te staan met 9 deelnemers en slechts 1 auto om van en naar het hotel te rijden. maar door de organisatie werd dit euvel opgelost waarvoor dank. Na wat beurten en het aanrijden van nog enkele deelnemers barse ineens de hemel open en viel het water met bakken uit de lucht en met hevige bliksem en donder. Toen het nog wat aan het nadruppelen was werd snel aan het avondeten begonnen, na de stevige maaltijd nam Kees Bastiaan het woord en stelde ons aan de gastheer en gastvrouw Charlie en Olga voor. Deze stellen hun feestzaal ‘Buitenlust’ en voetbalterrein ter beschikking, meteen kregen we te horen dat door het hevige onweer het bezoek aan de lokale loonwerker uitgesteld werd naar morgen  om zo het grasveld niet direct tot een slagveld om te ploegen. We kregen ook een mededeling van de voorzitter die velen van ons aangreep. Nadien werden nog wat tractoren gelost en werd zoals gebruikelijk in de feestzaal of tussen de tractoren verder gebabbeld.

 

De volgende ochtend konden we na het ontbijt, genieten van een rit met mooie vergezichten. Uiteindelijk kwamen aan bij de hoeve van familie Heijning in Chaam, Het erf was te klein voor de 60 Steyrs dus moesten er een paar langs de kant van de weg geparkeerd worden . AL snel dook iedereen in de  schuur vol oude trekkers, het was een mooie collectie van een 50 tal trekkers van verschillende merken en origine. Maar toch stond er ook een Steyr 180. Na het nuttigen van een bakje koffie en cake werd de tocht verder gezet totdat we in Baarle-Nassau bij de familie Prinsen toekwamen. Hier kregen we onze lunch die we tussen de uitgebreide collectie Deutz tractoren en bijhorend materiaal konden verorberen. Als kers op de taart wou Jan na enkele keren aandringen toch kort de V8 van zijn uitzonderlijke D16006 starten. Een streling voor het oor. Vervolgens gingen we terug de baan op langs een erg lange onverharde weg in een erg mooie omgeving, ik verwachtte ergens een naamplaatje met "einde beschaving" erop maar toch kwamen we terug bij een nederzetting voorbij. Er werd halt gehouden naast de zwarte houten schuur van Toontje Schoen die een kleinschalige bierbrouwerij bleek te zijn en hier konden we proeven van een ijsje en/of een biertje. Ondertussen was de zon wel al iets meer aanwezig, en kregen we de vermelding dat om 18h het eten klaar zou staan omdat we het bezoek aan de loonwerker waar Thomas Aerts werkt vandaag was ingepland. Eens terug op de uitvalsbasis aangekomen werd er bami goreng geserveerd en werd de korte rit tot Loonwerken Huybrechts voorbereid. Om het plaatje compleet te maken werden de tractoren een beetje gerangschikt volgens grootte, eerst de 1 cilinders,. Vervolgens de kikkers en andere 2cilinders, ... Het was echt een mooi zicht om de lange sliert tractoren zo te zien, de geschiedenis van Steyr passeerde als het ware aan de toeschouwers. Eens op het loonbedrijf aangekomen werden de Steyrs dan ook volgens die rangschikking in een. Grote boog op het terrein geplaatst, echt een mooi zicht was dat. Na de koffie en een korte presentatie van de bedrijfsleiders werd er in verschillende groepjes een rondleiding gegeven, het was mooi om zien dat ze hun materiaal zo mooi onderhouden en hun activiteiten door de jaren heen afgestemd hebben op de lokale noden. Hier konden we op een vreemde eend in de bijt zien namelijk een Fendt 313Vario in de Steyrkleuren.  Ik moet zeggen het staat nog niet mis, maar het origineel is toch iets mooier in mijn opinie. Persoonlijk kan ik zeggen dat het betere loonwerk bedrijf altijd een combinatie van Steyr met Fendt moet bevatten 😋. De eigenaar stond erop nogmaals te trakteren met een drankje na het nemen van de groepsfoto, hierdoor verliep de terugrit enigszins in het half donker, zo iedereen met de lichtjes aan zien tuffen creëerde ook een aparte en gezellige sfeer. Moe maar voldaan van een mooie dag keerden we dan terug naar ons bedje.

 

Op vrijdag ochtend konden we na het ontbijt opnieuw genieten van een rit door de mooie streek. Na enkele uurtjes tuffen kwamen we aan bij Van Aert Flowers in Breda, na koffie en gebak kregen we een uitgebreid bezoek door het bedrijf en werd de gang van zaken uitgelegd van bloembol ,snijden, sorteren, verpakken, stockeren enz. De gidsen, een stagiaire en de dochter van het bedrijf legden gepassioneerd uit hoe het allemaal in zijn werk gaat. en in de koelcellen stonden niet alleen bloembollen. Er was een impressionante machine te zien die de bloemen sorteert op kleur en lengte en zo volgens het gewenste aantal verpakt. Daarna was het tijd om koers te zetten naar ’T oude plattelandsmuseum in St Willibrord waar een uitgebreide broodlunch op ons te wachten stond. Na de lunch met gezond dessert werd de groep in 3 gesplitst om een vlotte rondleiding te kunnen geven doorheen het museum die gerust het thema alledaagse huishoudelijke zaken van de 19e en 20e eeuw zou mogen dragen. Vooral meubilair en kleiner gereedschap was er mooi uitgestald en zo werd het ook hier een leerrijk bezoek. Na anderhalf uur stookte Kees zijn kikker terug warm en werd de karavaan richting een grote verzameling van stationaire motoren geleidt. Dik 100 van deze staaltjes techniek stonden op ze ruime zolder van een recente loods van Peter Van De Kloot. Deze stonden ruim opgesteld zodat je gemakkelijk doorheen de collectie van zowel grote als kleine motoren kon wandelen, tot mijn verbazing stonden er ook 3 Belgische motoren, een Moës gloeikop en 2claeys motoren stonden hier ten toon gesteld. Na wat beurten werd de laatste etappe ingezet van de 2daagse, de laatste rit. Eens terug toegekomen op het voetbalveld, werd ongeveer een derde van de tractoren geladen op diverse vrachtwagens en aanhangers, om zo morgenvroeg de terugreis aan te vangen. Ondertussen was het ook tijd om het avondeten aan te vallen, met natuurlijk het gebruikelijke avondfeest. Opeens bleek een Steyr de zaal binnen te rijden met 2 dames, de een erg mondig, de ander een zangtalent. Het bleek de animatie voor de avond te zijn, een grappig intermezzo gecombineerd met liedjes aangepaste tekst geschreven op bekende songs, er werd veel gelachen en meegezongen, de dames gaven een topact gebaseerd op "de oude tijd" en grappige verhalen er rond, uiteindelijk verdwenen ze op dezelfde manier als dat ze gekomen waren op de Steyr door de zaal naar buiten, kuch kuch. De avond was nog jong dus mocht er nog wat gedronken, bijgepraat en gedanst worden.

 

Zaterdag morgen mochten we een half uurtje langer pitten, het was stillaan tijd om afscheid te nemen van al onze Belgische en Nederlandse vrienden en de reis naar huis voor te bereiden. Voor ons was dat 2uurtjes met de vrachtwagen maar de delegatie van ons die over de weg gekomen waren hadden zo’n 9h langer nodig.

Het waren zoals we dat gewoon zijn bij de steyr toertocht, leuke, goed georganiseerde dagen met mooie bezoeken en lekker eten, weeral een erg geslaagde editie, waarvoor dank aan de organisatoren en al hun helpers

 

Verslag geschreven door Bart Hullebosch